logo

Samenlevingscontract

Samenlevingscontract

Veel mensen wonen samen zonder dat ze iets in samenlevingscontract geregeld hebben. En zo lang alles goed gaat, missen jullie dat ook niet. Als jullie gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, dan hebben jullie rechten en plichten naar elkaar toe. Bij ongehuwd samenwonen is dat niet het geval. Als jullie uit elkaar gaan of één van jullie twee overlijdt, dan kunnen de zaken helemaal anders liggen en komt er misschien wel ellende van. Willen jullie dat voorkomen en over en weer bepaalde rechten en plichten vastleggen, dan moeten jullie dit zelf via een contract doen.

Een notarieel samenlevingscontract is verplicht als je wilt dat het pensioen van je partner bij jou terechtkomt nadat hij overleden is. Pensioenverzekeraars eisen dat jullie zo’n contract hebben. Zonder dat heb je als achterblijver dus geen recht op nabestaandenpensioen. Een ander iets is dat een notarieel samenlevingscontract is ervoor zorgt dat als je partner overlijdt, de achterblijver al snel een forse vrijstelling is voor de erfbelasting.

Veel stellen die samenwonen, nemen in hun samenlevingscontract ook een verblijvensbeding op. Daarmee regelen jullie dat jullie gemeenschappelijke vermogen niet overgaat naar jullie (eventuele) kinderen als een van jullie overlijdt, maar dat de achterblijver het geld krijgt. Ook het maken van een testament is verstandig als jullie samenwonen.

En daarnaast is het verstandig om vast te leggen hoe jullie om willen gaan met de kosten van de huishouding en welke regeling jullie allebei eerlijk vinden als de relatie uit gaat. In de praktijk blijkt vaak dat als iets niet goed vast ligt, jullie je de zaken allebei anders herinneren.

Meer informatie op Netwerk Notarissen

image

Wij zijn aangesloten bij Netwerk Notarissen; een organisatie van 154 Nederlandse notariskantoren met een eigen, overkoepelende website. Daar vind je aanvullende informatie over de onderwerpen die wij hier bespreken. Klik op onderstaande knop.

Samenlevingscontract

Bekijk ook onze overige specialisaties