logo

Levenstestament

Levenstestament

In een levenstestament leg je vast wie jouw zaken regelt als je dat zelf niet langer kunt. Daarnaast geef je aanwijzingen hoe je bepaalde zaken geregeld wilt hebben en wat je wensen zijn. Het is eigenlijk een volmacht, maar dan met toeters en bellen. Het levenstestament gaat werken als je niet meer in staat bent zelf je zaken te regelen of als je geen zin meer hebt om alles zelf te regelen. Bijvoorbeeld bij ziekte, door ouderdom of door onverwachte omstandigheden. Als je een levenstestament maakt, bepaal je zelf wie jouw zaken regelt in plaats van dat de rechter bepaalt wie dat voor je doet.

Volmacht
Je leg vast wie je administratie regelt, zoals het betalen van rekeningen, het kopen en verkopen van bezittingen en het doen van belastingaangiftes. Of dat je bepaalde zaken niet door een ander wilt laten regelen, bijvoorbeeld schenkingen of een lening afsluiten. Met een levenstestament geef je niet alleen een volmacht, maar je geeft dus ook aan hoe en wat je geregeld wilt hebben. Zowel zakelijk als privé.

Medische wensen
Het is mogelijk dat je bepaalde wensen hebt met betrekking tot medische handelingen, wel doorbehandelen of juist niet. Als je zelf niet meer in staat bent om je wensen mee te delen aan de arts, is het belangrijk dat een ander dit voor je kan doen.

Vertrouwen
Het is belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over wie je aanwijst om je wensen in het levenstestament uit te voeren. Deze persoon moet namelijk je wil respecteren en daarbij niet in tweestrijd met zichzelf komen. Je kunt ook meerdere personen aanwijzen. Je kunt ook regelen dat de door jou aangewezen gemachtigde persoon rekening en verantwoording af moet leggen aan iemand anders. En natuurlijk kun je vastleggen hoe je wilt dat de beloning of onkostenvergoeding geregeld moet zijn.

Meer informatie op Netwerk Notarissen

image

Wij zijn aangesloten bij Netwerk Notarissen; een organisatie van 154 Nederlandse notariskantoren met een eigen, overkoepelende website. Daar vind je aanvullende informatie over de onderwerpen die wij hier bespreken. Klik op onderstaande knop.

Levenstestament

Bekijk ook onze overige specialisaties