logo

Estate planning

Estate planning

Het woord ‘estate’ betekent ‘nalatenschap’. Dus estate planning betekent niets meer dan je vermogen qua belasting zo gunstig mogelijk nalaten aan de volgende generaties. Dat betekent echter niet dat je in de meest vreemde constructies terecht moet komen alleen maar om belasting te besparen. Je moet je er wel goed bij voelen.

We nemen meestal twee belastingen onder de loep: erfbelasting en schenkbelasting. We kijken daarbij naar het totaalplaatje: ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden, is er sprake van een gemeenschap van goederen of ben je helemaal niet getrouwd? Misschien spelen er nog meer zaken mee, denk bijvoorbeeld aan een eigen bedrijf. Ook je testament speelt bij estate planning een grote rol, net zoals een eventueel schenkingsplan.

Over een grote erfenis betaal je namelijk meer belasting dan over een kleinere. Een schenkingsplan is dan een manier om je erfenis tijdens je leven al kleiner te maken. We kijken daarbij naar je vermogen, maar ook naar je familierelaties. Op ruzie zit je natuurlijk niet te wachten. Wil je als ondernemer vermogen overhevelen, dan komt ook het onderwerp bedrijfsopvolging aan de orde. We zoeken graag samen met jou naar de beste oplossing. We zijn altijd betrokken en altijd dichtbij.


Bekijk ook onze overige specialisaties