logo

Gevolmachtigde en cashgeld

Image
Ina Houwing 21/sep/2017

 

 

Meneer en mevrouw Jansen zijn aangewezen als gevolmachtigde van tante Truus. Dit is vastgelegd in een notariële akte. Meneer en mevrouw Jansen hebben  vervolgens € 120.000,00 opgenomen van de bankrekeningen van tante Truus en ze hebben dit in hun eigen huis bewaard in een kluis. En u begrijpt het al, enige tijd later is het geld gestolen. De erfgenamen van tante Truus stellen meneer en mevrouw Jansen aansprakelijk.

De zaak komt bij het Hof. Het Hof begrijpt dat meneer en mevrouw Jansen  handelden in opdracht van tante Truus. De volmacht is duidelijk. Volgens meneer en mevrouw Jansen hadden ze het geld opgenomen op verzoek van tante Truus. Tante Truus had vanwege de kredietcrisis geen vertrouwen meer in het bankwezen en wilde daarom haar geld verspreiden over verschillende banken.

Of de reden al dan niet gegrond is, maakt voor het Hof niet uit. Het is in ieder geval onvoldoende ontoereikend om het geld in de kluis, althans onverzekerd tegen diefstal, te rechtvaardigen. Voordat de diefstal plaats vond, lag het geld al enkele maanden in de kluis. Het Hof is van mening dat meneer en mevrouw Jansen een onaanvaardbaar risico hebben genomen. Diefstal uit een kluis is niet ongebruikelijk en hier ging het ook nog eens om een niet ingemetselde kluis van geringe omvang. De gevolmachtigde mocht er daarom niet op vertrouwen dat de kluis niet gestolen zou worden. Daarom zijn ze – volgens het Hof – tekort geschoten in hun zorgplicht. Een beroep op overmacht slaagt niet. Daarnaast begrijpt het Hof niet waarom het geld niet meteen is overgeboekt naar andere bankrekeningen, als dat de bedoeling was van tante Truus.

Een hele zure appel, want nu zijn meneer en mevrouw Jansen aansprakelijk jegens de erfgenamen van tante Truus. Zij moeten €120.000,00 betalen aan de erfgenamen van tante Truus. Door het aanvaarden van de taak als gevolmachtigde neemt u dus ook verplichtingen op u. Wees daarom altijd voorzichtig met dit soort zaken. Ook bij cashopnames in kleinere bedragen is het altijd verstandig om de bonnetjes te bewaren waaruit blijkt waaraan het cashgeld vervolgens is uitgegeven. Als de erfgenamen later vragen hebben over de cash opnames, kunt u het als gevolmachtigde verantwoorden. Mocht u hierover vragen hebben, dan kunt u altijd bij ons terecht.