logo

Verplichte UBO registratie per 27 maart 2022

Image
Ina Houwing 07/feb/2022

Verplichte UBO registratie per 27 maart 2022

Op 27 september 2020 is de wet in werking getreden op grond waarvan vrijwel alle organisaties de verplichting hebben om hun UBO, de Ultimate Beneficial Owner van de organisatie in te schrijven in het UBO-register, dat wordt gehouden bij de Kamer van Koophandel. Uiterlijk 27 maart as. moet de registratie zijn geschied. Als dat niet tijdig is gebeurd, is er sprake van een economisch delict.

Een UBO is de uiteindelijke belanghebbende; de persoon die uiteindelijk het economisch belang en/of zeggenschap heeft in een rechtspersoon of een bedrijf. Een organisatie kan meerdere UBO’s hebben. Zijn er 3 aandeelhouders in een BV die alle drie evenveel aandelen hebben, dan zijn ze alle 3 UBO.

Bijna alle organisaties moeten hun UBO’s inschrijven. U kunt hier denken aan een BV of een niet-beursgenoteerde NV, maar ook aan een stichting of een vereniging of een personenvennootschap zoals een VOF, een maatschap of een CV.

De Kamer van Koophandel houdt het UBO register. Elke organisatie kan zelf de UBO registreren bij de Kamer van Koophandel. Dat kan ook online.

Mocht u nog een UBO registratie moeten doen, doe het dan tijdig. U bent dat namelijk wettelijk verplicht en allerlei organisaties controleren ook of u de UBO wel heeft geregistreerd. Zo voorkomt u veel gedoe.