logo

VALENTIJNSACTIE

Image
Ina Houwing 23/jan/2020

VALENTIJNSACTIE

BIJ HET MAKEN VAN SAMENLEVINGS-CONTRACT

De meeste mensen weten dat als ze gaan trouwen de wet hieraan gevolgen verbindt. Wat zijn nu echter de gevolgen voor mensen die ongehuwd zijn gaan samenwonen. Is het daar ook automatisch zo goed voor geregeld?

Veel mensen gaan tegenwoordig samenwonen zonder dat ze zijn getrouwd. Voor hen een logische volgende stap in hun relatie, maar vindt de wet zo’n stap ook wel zo logisch. Nee! Daarom gaat een deel van die samenwoners keurig naar de notaris om een samenlevingscontract op te laten stellen. Vaak maken ze dan ook een testament op, zodat ze een sluitende regeling hebben gemaakt. De andere samenwoners zien de noodzaak van een samenlevingscontract (nog) niet in.

In een samenlevingscontract worden vaak regelingen gemaakt omtrent de kosten van de huishouding, het gemeenschappelijke vermogen, het woonrecht en de verdeling van de spullen bij het uit elkaar gaan en de pensioenrechten. Tegenwoordig is het heel verstandig om ook afspraken vast te leggen als je een ongelijke inbreng van de eigen middelen hebt bij de aankoop van een woning. Daarnaast is het afhankelijk van de persoonlijke situatie van de samenwoners wat er verder nog in staat. Het samenlevingscontract wordt opgemaakt omdat de wet dit dus bij samenwoners niet automatisch regelt. En nee, ook het automatisch erven en de grote vrijstelling bij overlijden is er niet. De grote vrijstelling kun je wel verkrijgen als je maar lang genoeg (minimaal 5 jaar) samenwoont en je voldoet aan een aantal eisen.

In het kader van de komende Valentijnsdag hebben wij een actie. Ieder stel dat in de week van 10 februari tot en met 14 februari as langs komt voor de ondertekening van een samenlevingscontract of voor de bespreking ervan, krijgt € 25,00 korting.

Bij deze roep ik derhalve alle samenwoners zonder samenlevingscontract op om zo spoedig mogelijk een samenlevingscontract te komen maken. De noodzaak van een testament bespreken we dan gelijktijdig ook!

Tot spoedig ziens,

Ina Houwing