logo

NOTARISSEN HOUWING VAN BEEK IN CORONATIJD

Image
Ina Houwing 23/apr/2020

Eigenlijk had ik de kop van mijn column “raamlegalisatie’ willen noemen. Maar dan had u daar wel eens hele rare gedachtes bij kunnen krijgen. Ook in ons notarisberoep ontstaan er door de Coronacrises nieuwe woorden. Raamlegalisatie is er één van.

Net als bij u is er bij ons een hoop veranderd in deze bizarre tijd. Ons kantoor is gevestigd in een oude villa van drie verdiepingen. Misschien bent u weleens binnen geweest bij ons. Normaal gesproken is het een drukte van belang van mensen die ons kantoor bezoeken en van medewerkers die als drukke bijen bezig zijn. Nu is het een stil kantoor. We werken namelijk voornamelijk vanuit huis. We hebben een bezetting van drie mensen op kantoor, elke etage één persoon en af en toe komt er een collega om nieuwe dossiers te halen en afgewikkelde dossiers terug te brengen. We handelen veel werk dus vanuit huis en telefonisch af.

Toch gaan onze werkzaamheden gewoon door, alleen proberen we de contactmomenten waarbij we elkaar zien, zo kort mogelijk te houden. Dat betekent dat we telefonisch testamenten, levenstestamenten en zaken aangaande de afwikkeling van een nalatenschap bespreken. Ditzelfde geldt voor de oprichting van een BV, het samenlevingscontract en de zaken rondom de koop van een huis. Aan de hand van de gesprekken en de stukken die we schriftelijk ontvangen maken we de conceptakte op.

Als er akten getekend moeten worden, doen we dat zoveel mogelijk bij volmacht. De identificatie van de desbetreffende persoon doen we via het raam. Vandaar het woord ‘raamlegalisatie’. De cliënt doet de volmacht door de brievenbus en we kijken door het raam naar de getoonde identiteitsbewijzen. En we glimlachen en doen het duimpje omhoog als alles in orde is. Een rare tijd, maar we passen ons er allemaal op aan.

Voor alle akten die we ondertekenen geldt dat we vooraf telefonisch de inhoud van de akten doorspreken. En voor die akten waar de cliënt echt zelf voor op kantoor moet zijn, beperken we ons dan tot de vragen die er nog zijn en de formele dingen die we moeten voorlezen. Zo proberen ook wij corona buiten de deur te houden.

Voor mensen die niet naar ons kantoor kunnen komen, proberen we een andere oplossing te vinden. We merken dat als iedereen flexibel is, we toch heel veel dingen voor elkaar kunnen krijgen. En dat met inachtneming van de wettelijke regels.

Beste mensen, we wensen u veel sterkte, ook de komende tijd. Pas goed op u zelf en op anderen!