logo

Kinderen het huis uit?

Image
Ina Houwing 24/aug/2017

Als uw kinderen na al die jaren het nest verlaten om te gaan studeren, samenwonen of werken, is er een grote kans dat u zelf ook uw woonsituatie opnieuw gaat bekijken en wellicht gaat nadenken over andere mogelijkheden.

Als notaris zie ik het veel in mijn praktijk: de kinderen vliegen uit en de ouders blijven achter in een te groot en vaak onnodig duur huis. Veel ouders gaan dan ook nadenken over iets nieuws. Terug naar een etage in de stad waar ze ooit studeerden of naar een appartement dat makkelijker te onderhouden is. Nou was het tijdens de crisis moeilijk om het ouderlijk huis goed te verkopen, maar inmiddels ligt dat anders. De huizenmarkt is volop in beweging en dat biedt kansen.

Ook om uw kinderen een zetje te geven. Want als u kleiner gaat wonen, betekent dat vaak dat er geld vrijkomt. Geld, dat u fiscaal aantrekkelijk kunt gebruiken om uw kinderen ook aan een eerste huis te helpen.

Ouders kunnen het geld dat vrij is gekomen bij de verkoop namelijk uitlenen aan hun kind voor de koop van een huis. Wel zo slim, want als u uw kind rente laat betalen, dan kan uw kind dat voor de inkomstenbelasting aftrekken in box 1 als hypotheekrente. Uw geld brengt dan meer op dan op een spaarrekening. Het kan ook anders. Zo zijn er ouders die de rente aan hun kind schenken. Dat kan met behoud van hypotheekrenteaftrek (als aan de regels van de Belastingdienst wordt voldaan). Een andere mogelijkheid is dat u uw kind geld schenkt voor het kopen van een huis. Dat mag tot 100.000 euro per kind belastingvrij! De geluksvogel moet dan wel in de leeftijd tussen 18 en 40 jaar zijn of een partner in die leeftijdscategorie hebben.

Deze fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden worden ook gebruikt om het ouderlijk huis in de familie te houden. Ouders verkopen en schenken in dat geval hun huis aan hun nageslacht, dat dan maximaal profiteert van dit enorme belastingvoordeel.

Hebt u plannen om kleiner te gaan wonen? Dan nodig ik u graag uit om ze eens met mij te komen bespreken. We bekijken dan samen de fiscale en financiële mogelijkheden. Wie weet wordt de hele familie er beter van.