logo

Het nieuwe huwelijk

Image
Ina Houwing 05/sep/2017

Wist je dat er nieuwe regels aankomen voor koppels die gaan trouwen? Ze gaan in op 1 januari 2018 en het maakt dus uit of je vóór of na die datum met elkaar in het huwelijksbootje stapt.

Als je geen huwelijkse voorwaarden bij de notaris maakt, trouw je tot 1 januari 2018 automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Dat geldt ook als je samen een geregistreerd partnerschap aangaat. Al jullie bezittingen en schulden die in de gemeenschap vallen, moet je bij een eventuele scheiding dus fifty-fifty delen.

Wil je dat niet? Dan kun je vóór het huwelijk of het geregistreerd partnerschap bij de notaris huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maken. Hierin kun je bijvoorbeeld afspreken dat ieder eigenaar is en blijft van zijn of haar bezittingen. Dit lijkt misschien wat ‘koud’ maar het kan soms heel verstandig zijn. Bijvoorbeeld als één partner ondernemer is.

Na 1 januari 2018 verandert deze situatie. Dan trouw je weliswaar nog steeds in gemeenschap van goederen, maar daar vallen niet meer alle bezittingen en schulden in. Met andere woorden: de algehele gemeenschap van goederen wordt vanaf dan een beperkte gemeenschap van goederen waarin de bezittingen en schulden vallen die je tijdens het huwelijk vergaart en die je voor het huwelijk al samen had opgebouwd. Erfenissen en schenkingen vallen, ongeacht of je ze nou vóór of tijdens het huwelijk ontvangt, niet in deze beperkte gemeenschap van goederen. De redenen om huwelijkse voorwaarden te maken veranderen na 1 januari 2018 overigens nauwelijks. Want ook de beperkte gemeenschap van goederen is een standaard regeling. Veel koppels kunnen beter bij de notaris huwelijkse voorwaarden laten maken die helemaal op hun situatie zijn afgestemd.

Wil je meer weten over wat er verandert in de huwelijksregels? En wat een en ander voor jullie persoonlijk inhoudt? Kom dan gerust eens langs. Wij leggen het jullie graag helder uit en kunnen jullie een advies geven dat helemaal is toegesneden op jullie situatie.