logo

EEN NIEUWE RELATIE, EEN EXTRA GEZIN, HOE REGEL JE DAT GOED?

Image
Ina Houwing 06/okt/2021

Soms krijg je er met een nieuwe relatie een extra gezin bij. Hoe regel je dat goed?

Als je een relatie krijgt met iemand die, net zoals jij, kinderen heeft, krijg je er in één klap nieuwe gezinsleden bij. Dat is best wel even wennen voor je nieuwe gezin, dat vaak “bonusgezin” wordt genoemd. En er is een boel te regelen. Er is namelijk niet alleen een nieuw gezin in je leven. Maar er zijn vaak ook nieuwe ex-en! Die van je partner en/of die van jezelf. Het is dus belangrijk om structuur in de nieuwe verhoudingen aan te brengen. En ook na te denken over wat er moet gebeuren als jij of je partner overlijdt.

In een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden kun je afspraken maken over hoe de financiële zaken in je nieuwe relatie lopen. Bijvoorbeeld over wie welke kosten betaalt, wie eigenaar is van welk  spullen en wat er bij een scheiding moet gebeuren. Aangaande het overlijden kun je zaken regelen rondom je pensioen of je gemeenschappelijke vermogen. In een testament regel je wat er moet gebeuren na je overlijden.

Maar in deze akten regel je niet de afspraken die het bonusgezin aangaan, zoals het feit dat kinderen van verschillende ouders deels samen in één huis komen te wonen. Kinderen die een eigen leefschema hebben en een andere opvoeding zijn gewend. Hoe kun je dat stroomlijnen? Speciaal voor deze situatie ontwikkelde de landelijke notarissenorganisatie Netwerk Notarissen, waar ons kantoor bij is aangesloten, het gezinscontract. Hierin leg je afspraken vast voor je hele bonusfamilie, zowel praktische als financiële. Bij dat alles respecteer je zo veel mogelijk de afspraken die er al waren in de twee oorspronkelijke gezinnen.

Als je bezig bent om je bonusfamilie goed te regelen, mag een testament dat is afgestemd op jouw nieuwe situatie niet ontbreken. Hiermee regel je immers wie jouw erfenis krijgt.

Maar je kunt ook andere zaken regelen. Een belangrijke vraag als je kinderen nog jong zijn: welke rol gaat je ex spelen als jij er niet meer bent?

Wij kunnen je adviseren over het samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden, gezinscontract en testament.